I forbindelse med klassetur for avgangskullet i gartnerklassen var vi innom byparken i Örebro, Sverige (ofte skrevet som Ørebro på norsk). Parken ligger langs elva Svartån, har mange gode områder for barnefamilier og sin egen økologiske butikk. I 2004 ble den kåret til Sveriges vakreste park, og det er lett å forstå når man vandrer gjennom den. Man kan se egne områder dedikert til løse beplantinger, spiselige vekster, løkfelt, klipte hekker, veksthus, dammer osv. Det er mange som benytter seg av parken daglig, og den fungerer som sosial arena og sammenkomstområde for joggere, pikniker, konserter, soling, avslapning med mer. Her kan man lese mer om parken.
Under vårt besøk i parken så vi mange flotte sammenplantinger og løsninger. Her er noen av bildene jeg tok underveis:
På balkongene utenfor parken var det frodige beplantinger.
Bougainvillea inne i veksthuset.
Forskjellige typer pelargonia fra veksthuset. Dette var bare en del av samlingen.
Ukjent plante fra veksthuset. Denne er i familie med St. Paulia!
Ukjent sukkulent fra veksthuset. En sukkulent er en plante som har tykke, kjøttfulle plantedeler for lagring av vann. Det kan være tykke stengler, blader eller annet. Disse klarer seg ofte lenger uten vann enn andre planter, og kan være ypperlige planter for personer som sliter med å huske å vanne eller er mye ute på reisefot. Et eksempel på en stueplante med denne kvaliteten er Zamioculcas.
Slektning av den hvitblomstrede fredsliljen. Fredslilje, Spathiphyllum wallisii, er en av de vanligste stueplantene vi har.
Samplanting med bruk av forskjellige farger og vekster som blomstrer til forskjellige årstider.
Den hvite symren, Anemone, og den røde blomsten til alunrot, Heuchera, gir en fin fargekontrast mot hverandre.
For å skape et ryddig uttrykk kan man kante bedene sine. Bruk en skarp stikkspade eller kantspade og marker kanten rundt bedet opp mot 10 cm ned i bakken i en svak vinkel inn mot bedet. Vipp jorden inn mot bedet slik at den løsner fra gressmatten. Form bedet slik at jorden i bedet har en svak helling inn mot det første "snittet" du la. Du ender opp med en vinkel på rundt 70 grader. Ved å grave en slik kant får man et pent og ryddig utseende rundt bedet samtidig som det tar lenger tid før man må luke bort gress som invaderer bedet fra plenen.
Iris, Iris.
Flekklungeurt, Pulmonaria affinis.
Storkenebb, Geranium.
Samplanting av iris, Iris, bladlilje, Hosta, alunrot, Heuchera, og forskjellige typer gress rundt en anlagt dam.
Her er det laget en plass ved hjelp av små grusganger og en ramme av forskjellige planter. Plassen gjøres mer interessant ved at det er brukt forskjellige typer stein i liknende fargetoner rundt omkring. Legg merke til de skarpe steinene som står opp av bedet på venstre side. De gir en dramatisk effekt som myknes opp av bladliljen og lavendelen som er plassert rundt dem.
Kirgisløk (har også andre navn), Allium, er en av mine favoritter. Den finnes i mange forskjellige farger og former, og er en løk man setter i jorda på samme måte som tulipanløk.
Samplanting med humle, Humulus lupulus, rabarbra, Rheum rhabarbarum, bladlilje, Hosta, strutseving, Matteuchia, marikåpe, Alchemilla, lungeurt, Pulmonaria officinalis, kirgisløk, Allium, og jordbær, Fragaria.
Tunnel av pil. Moro for barna! (Og de barnslige blant oss)
Flott eksempel på en pergola. En pergola er en konstruksjon av (vanligvis) tre som skal gi lett, vandrende skygge. Det vanligste er at den er åpen på toppen, men det er mulig å legge på et tak hvis man ønsker det. Konstruksjonen skal være åpen og luftig, og ofte plantes det klatreplanter som for eksempel klematis som kan klatre langs kanten og opp på taket. Vekster som ikke beskjæres ned vil kunne dekke taket etterhvert. I utlandet og på varme steder i Norge kan man se druer som henger fra taket til modning.
Klematis, ukjent sort.
Pipeholurt, Aristolochia macrophylla. Den krokete, visne saken på høyre bilde er faktisk blomsten! Det er denne som ga opphav til plantenavnet.
Vakre former!
Gressløk i blomst
Det er ikke nødvendig å anlegge bed i rette linjer. Her er det sirlig planlagt og kuttet til metallkanter som gjør det enklere å holde gressplenen ute av bedet.
Lungeurt, Pulmonaria officinalis.
Akeleie, Aquilegia.
Pion, Paeonia, ukjent kultivar.
Pion, Paeonia, ukjent kultivar.
Pion, Paeonia, ukjent kultivar.
Forskjellige bladfarger og bladformer gjør bedet spennende.
Formklipte hekker i en noe uvant form (det vanligste er jo firkanter).
Et nylig kollet tre utgjør en flott kontur mot himmelen.
Kantbeplanting av bladlilje, Hosta, og steinmuregull, Waldsteinia i skjønn forening som kant- og bunndekker.
Søyleosp, muligens sorten Populus tremula 'Erecta', ruver i vinden. Det er tydelig at vinden har blåst over lengre tid, ettersom treet har noen greiner som ikke lenger står opp. Disse greinene vil ikke klare å rette seg opp igjen og må rett og slett beskjæres.
Beplanting nær vannfall og dam.
Prydgress av ukjent type.
Rododendron av ukjent type.
Sannsynligvis soleihov, Caltha palustris. Denne trives godt på steder med mye vann, og er ypperlig rundt dammer og vannfall.
Forskjellige bladformer i samplanting vil fremheve hverandre ved å være så forskjellige.
Skumblomst, Tiarella. Planten kan likne på alunrot, spesielt på bladenes form, men blomsten hos skumblomst er flikete. Mange skumblomster sammen kan se ut som et slags skum på avstand.
Rododendron av ukjent type.
Treblad, Trillium.
Løkfelt. Tulipanene synger på sitt siste vers, men man ser likevel hvordan det kan ha sett ut her på sitt beste.
Langt bed som skiller gangstien fra en stor plen hvor det er flere som soler seg.
Kirgisløk , Allium.
Utsnitt av det store bedet. Vi ser blant annet Allium, Alchemilla og Geranium.
Et utgått tre har fått nytt liv med utskjæringer som gjenspeiler historie og bygninger i nærområdet.
Parken var utrolig flott å gå gjennom selv om vi ikke hadde så god tid som man kanskje kunne ha brukt her. Jeg kan definitivt anbefale andre å ta en tur innom parken dersom de befinner seg i Örebro eller omegn.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar