søndag 16. juni 2013

Parkvandring i Enköping, Sverige, 04.06.13

Avgangsklassen for gartnere 2013 har vært på klassetur i Sverige. Vi hadde hørt mye om at Enköping er kjent som en "staudeby". Med det menes at byen har store beplantninger med stauder som hovedfokus framfor sommerblomster. Du finner selvsagt også sommerblomster i byen, men det er staudene som har overtatt som førstevalg. Fra å ha benyttet seg av nesten utelukkende trær, busker og sommerblomster, ble det gjort omfattende arbeid for å skape grønne omgivelser som kostet mindre over et langtidsperspektiv, ville føre turisme til byen og som ville gi beboerne i byen og de som benyttet seg av parkene små lommer hvor de kunne slappe av. Og det er nettopp det man finner mye av i Enköping: Lommeparker. Eller som det heter på svensk: Fickparker. Det finnes mer å lese om parkene i Enköping her. Enköping ligger i herdighetssone 3.





Bispelue, Epimedium.

Minibeplantning av alunrot, Heuchera, og lammeøre, Stachys byzantina.

Sommerblomster i store kar plassert langs en av de større parkene i byen. Det ser ut til å være tvillingblomst, Diascia, og muligens en form for salvie, Salvia.

I alle parkene som kommunen har ansvar for er det plassert ut infotavler som dette. Det står litt historie om plassen og det er mulig å hente ut et kart over plassen med tilhørende planteliste. I plantelisten står både botanisk og svensk navn på plantene. Listene er dessverre ikke helt oppdaterte på hva som befinner seg hvor, ettersom de er noen år gamle. Det vil stadig være noe som utgår og noe som tilføres, så om ikke lenge vil det kunne lages nye, oppdaterte lister. Vi hadde en guide med oss i Enköpings parker, og hun forklarte hvilke planter som befant seg hvor hvis vi hadde noen spørsmål. Hun jobber i parkene, og er derfor godt kjent med hvilke planter de har der.

Tulipaner, Tulipa, og kirgisløk, Allium.

De fleste parkene har vann i en eller annen form. Her er det et vannspeil med små fontenedyser i. Da vi var på besøk hadde de nylig skiftet ut all rullesteinen på bunnen, ettersom den forrige stenen var blitt for skitten.

Myke former med oppstammede trær og pent formet flikkranstopp, Stephanandra incisa.

Gartneren, Britt-Marie Ivansson, fortalte at det rundt nybygg har blitt anlagt beplantninger i tråd med parkene rundt. Dette binder byen sammen på en flott måte og gjør den ordentlig frodig og fin.

Gamle, døde trær trenger ikke nødvendigvis å fjernes. Her er treet bevart som klatrestativ for en klatrehortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris.

Det er fokus på å skape små rom og inndelinger i parkene for å pirre nysgjerrigheten.
For å bryte opp i en ellers grønn bladmasse er det med jevne mellomrom plantet klatreplanter som klatrer på granhekken.

Trepion, Paeonia Suffruticosa.


Hasselurt, Asarum.

En buksbomhekk, Buxus sempervirens, omgir hav av bladlilje, Hosta, og strutseving, Matteuchia.

Det er plantet forskjellige typer Magnolia i parkene, og disse ser ut til å trives svært godt.

Det er vanskelig å tro på størrelsen på blomsten om man aldri har sett en i virkeligheten. Jeg tok derfor bilde hvor man kan sammenlikne størrelsen på blomsten med et A4-ark som ble holdt inntil.

Langs elva er det plantet massive mengder stauder. Disse skaper en myk linje ned mot vannet samtidig som de avgrenser og hindrer erosjon. Planteutvalget varierte stort langs hele veistrekningen langs elva, og var virkelig inspirerende å se på. Ved å variere bruken av høye og lave stauder ut mot gangveien ble det også skapt en illusjon av forskjellige rom der man gikk, og det ga meg et bilde av omgivelsene som endret seg for hver tiende meter jeg gikk. Husk at det å alltid ha bare lave stauder ut mot veien kan bli direkte kjedelig, og en høyere vekst innimellom vil bryte opp det traurige og gi variasjon.

En søt liten krabat vi så på veien!



Dette runde bedet har visst vært brukt som avgangsoppgave for noen elever ved universitetet. De har designet i henhold til et gitt tema og sørget for å få gjennomført beplantningen før de ble bedømt.


Her vokste det humle, Humulus lupulus, og klatrehortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris, over pergolaen. Legg forøvrig også merke til at det er brukt forskjellige typer beleggingsstein. 

Klatrehortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris. Knoppstadiet ses her. Den får hvite, flate blomster sent på sommeren og litt utover høsten.

Hekken som omkranser denne parken er klippet med små "etasjer" innfelt underveis. Disse skal sørge for at parken ikke føles så veldig stengt (for eksempel med tanke på personer med klaustrofobi), samtidig som blikket til de som går forbi ledes inn i parken og inviterer til en titt.

Staudebeplanting med stor variasjon i planteutvalget.

Doggbladlilje, en form for Hosta.

Alunrot, Heuchera.

Storkenebb, Geranium.

Dette er Drømmeparken (Drömparken). Den er designet av den kjente, nederlandske designeren Piet Oudolf. Han har fokusert på utbredt bruk av prydgress, stauder og myke inntrykk, oppbrutt av formklippede hekker her og der. Det ferdige resultatet er en fryd for øyet!






Store hekker er klippet i åpne sylindre med sitteplasser og små kunstverk på innsiden. Åpningene er plassert slik at man, som i de andre parkene i Enköping, inviteres inn av en pirret nysgjerrighet.


Lammeøre, Stachys byzantina.


En rødlig variant av en vanlig villblomst i Norge (og en av mine favoritter): humleblomst, Geum.

Morsom samplanting av sommerblomster som vi gikk forbi nede i sentrum av Enköping. Det er rett og slett plantet i en koffert og en veske og plassert ut som et vakkert og morsomt stilleben.

Er du planteinteressert, kan det være interessant å reise til Enköping og snakke med en av guidene der. Byen i seg selv er dessverre relativt intetsigende, men for mennesker som meg er det mulig å se alle de forskjellige beplantningene som er foretatt rundt omkring i byen. Det er tilogmed plantet masse i rundkjøringene som følges opp jevnlig.

Etter mitt besøk i Enköping ser jeg tydelig hvor langt bak andre land Norge er når det gjelder å prioritere grønne lunger i byen. De gir en mulighet til å sitte ned og slappe av fra hverdagens mas og stress, og når du har lommeparker overalt der det er en ledig plass vil du aldri være langt unna en liten oase å trekke deg tilbake i under lunsjen. Det jobbes med å gjøre Oslo grønnere, samtidig som det ikke prioriteres som toppsaker av politikerne. Forhåpentligvis vil årene som kommer kunne gi oss en ny, frisk vind med inspirasjon fra resten av verden. Jeg er i alle fall klar!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar