lørdag 1. juni 2013

Hvordan lage minigrønnsakshage med pallekarmer

20. mai var jeg hos min søster i Sørumsand for å sette sammen to bed ved hjelp av pallekarmer. I det ene bedet skulle det være grønnsaker og krydder, i det andre skulle det være blomster, hvorav noen er spiselige.


Nedenfor følger en bildeserie av hvordan jeg gjennomførte arbeidet, samt beskrivelser av hva som er gjort:



Først er det viktig å markere et omriss av hvor man skal ha pallekarmene plassert. Jeg satte først opp pallekarmene slik de skulle stå, stakk ned små trepinner (grillspyd fra Rema!) og fjernet pallekarmene. Ved hjelp av snor trukket mellom pinnene ble området markert.


Deretter måtte jeg grave ut den øverste delen av gressplenen (mest mose, dessverre) for å kunne jevne ut underlaget for pallekarmene. Gresset var veldig sammengrodd, så det var temmelig små firkanter som kunne tas ut av gangen.


Hullet i plenen er klart og jeg benyttet meg av den eneste jernriva som var å oppdrive på stedet, nemlig barnas. Man kan vel si den var perfekt størrelse for lille meg! Sørget for å grave løs den øverste delen av jorda i hele feltet og å jevne ut best mulig i forberedelse på at pallekarmene skulle stå støtt og flatt.


La på aviser for å hindre at ugras skulle klare å trenge seg opp og inn i det vi dyrker i kassene. Oppå der la jeg hønsenetting for å hindre eventuelle gravende skadegjørere i å komme til fra undersiden. Hønsenettingen ble bøyd under kanten på pallekarmen slik at den skulle være tettest mulig. Det hadde vært lettere for mikrolivet og meitemarkene å komme til dersom det var åpent nedenfra, men her ville vi hindre nevnte ugras og skadegjørere i å komme seg inn til godsakene. Sannsynligvis vil meitemark og mikroorganismer klare å komme til likevel
gjennom de små glippene som finnes her og der.


Pallekarmene er på og tilpasset! Klart for tilførsel av vekstmateriale.
Det er plassert to pallekarmer oppå hverandre for å oppnå denne høyden. Hvis man bare dyrker krydder eller andre vekster med grunt rotsystem, kan det være man kun trenger én i høyden.


Først et lag sand i hver av kassene. Dette er bra for dreneringen.


Fylte på med en blanding av hagejord, sand og litt kukompost. Sørget for å blande godt før jeg la på det siste laget med hagejord. For at ikke nysådde frø skal svis av direkte kontakt med kompost (gjødsel) er det lurt å la det øverste laget være hagejord, slik som jeg gjorde. Alternativt kan man også bruke så- og kaktusjord, men denne er veldig næringsfattig. Det var litt klumper i noen av sekkene, viktig at disse knuses i størst mulig grad slik at planterøttene har gode vilkår.


Etter å ha fylt i nok jord var det tid for vanning. Slangen gikk ikke langt nok, så vanning foregikk med en bøtte plassert i en trillebår. Alt vannet som skvulpet ut av bøtta kunne da helles over i pallekarmen fra trillebåren. Viktig at man vanner godt, helst skal jorda være gjennombløt før du sår frø og planter oppi der. Vi forventet regnvær, men jeg vannet likevel.


Her har jeg nettopp plantet forkultiverte knutekål. Jeg senket jordklumpen ned i en bøtte med vann til det sluttet å boble, for så å plante den i en angitt avstand. At det slutter å boble betyr at jordklumpen er gjennomvåt.


Det er viktig å merke det du har sådd, og det kan være lurt å sette opp avgrensinger også. Da vet du at det som ser ut som en gulrotplante som vokser ved oreganoen sannsynligvis bare er et ugress som likner på gulrot. Dessuten vil du lettere klare å holde oversikt over hvor du har sådd. På bildet er det knutekål, gulrot, reddik, brytsukkerert, turbangresskar, gressløk, timian og oregano.


Det å så er litt flisespikkeri, så vær forberedt på å sitte relativt stille en god stund.
Her var jeg nesten ferdig med å så i pyntekassen."Tipiene" jeg har laget består rett og slett av pinner som min søster hadde samlet inn, samt litt hyssing. Sett fire pinner (eller flere hvis du skal dekke et stort område) ned i jorda i en firkant eller sirkel.Bøy toppene innover og bind dem sammen med hyssing. La hyssingen fortsette nedover rundt "buret" av pinner, og surr hyssingen rundt enkeltpinnene underveis så den ikke sklir opp. Avslutt når du har kommet så langt ned du vil, for eksempel 10 cm over jorda. Disse konstruksjonene er flotte for klatrende vekster!
I den nærmeste kassen er det satt en pinne i midten også. Dette er for å fylle området litt mer i starten. Plantene som står i midten vil sannsynligvis tape kampen om lyset etterhvert som de ytre plantene får dekket tipien, men det gjør ikke noe i dette tilfellet. 


Tadaaa! Ferdig resultat med en grønnsakskasse og en blomsterkasse. I blomsterkassen (nærmest) er det blomkarse, kaliforniavalmue, ringblomst, Cosmos/pyntekorg og Zinnia 'Red Spider'.


Gleder meg til å se resultatet utover sesongen!

Jeg mottok noen bilder på snapchat noen dager etter planting, da hadde det vært kraftig vær på gang. All jorda var gjennombløt, såpass at den sprakk opp! 
Fikk nye bilder i går, og det ser ut til å være masse liv på vei opp, blant annet valmuer, krydder og reddiker. Hun skal sende meg noe jeg kan legge ut etterhvert.

Lykke til med egen anlegging av pallekarmer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar