12. juni var vi på tur til Bogstad Gård. Gården har stor historisk verdi, men er ikke (i mine øyne) godt nok kjent for allmennheten. Anlegget består av flere bygninger omgitt av en stor park. Det ene bygget er åpent for guidede turer, og vi hadde booket oss inn på en slik runde.
Innsiden er utrolig flott, og deler av møblene er originale og stammer helt fra 1700-tallet! Hovedbygget ble satt opp for å kunne huse viktige tilreisende, ettersom det på den tiden ikke fantes noen statlige bygg i sentrum. Norge var tross alt ikke en fri stat på den tiden.
søndag 23. juni 2013
Bogstad Gård 12.06.13
Etiketter:
Anker,
Arborist,
Bogstad Gård,
Grev Wedel,
Historisk,
Lind,
Norge,
Norgeshistorien,
Peder Anker,
Wedel
lørdag 22. juni 2013
Drottningholm, Stockholm, Sverige, 06.06.13
Avgangsklassen for gartnere 2013 var på skoletur til Sverige tidlig i juni. Torsdag 06.06. dro vi ut til Drottningholm for å se på det flotte parkområdet. Vi måtte jo hjelpe til med bryllupsforberedelsene! Fra Stockholm tok vi båt ut til havnen ved Drottningholm og tilbragte noen fine timer der ute i sommersola. det viste seg å være Sveriges nasjonaldag. I motsetning til Norge er det ikke stort som skjer i Sverige på nasjonaldagen, utenom at vi så noen utkledd i gammeldagse antrekk à la viktoriansk tid.
Etiketter:
Allé,
Barokk,
Drottningholm,
Gran,
Kinaslottet,
Lind,
Lindeallé,
Stockholm,
Sverige
Sommerfuglhuset i Solna, Sveriga, 05.06.13
Sommerfuglhuset, eller Fjärilshuset, i Solna, nord for Stockholm, er en ansamling drivhus som sammen utgjør et tropisk klima med forskjellige soner. De har både planter, dyr, fisker og insekter, og som navnet tilsier har de en egen avdeling tildelt sommerfugler. Her er bare noen av de tingene vi så på stedet:
Nydelig gullregn, Laburnum x watereri.
Etiketter:
Fjärilshuset,
Pelargonium,
Solna,
Sommerfugl,
Sommerfuglhuset,
Stockholm,
Sverige,
Tropisk,
Tropiske planter
Uppsala, Sverige, 04.06.13
I starten av juni var gartneravgangsklassen på skoletur til Sverige. I den forbindelse var vi innom Carl von Linné sin opprinnelige botaniske hage samt den senere botaniske hagen i Uppsala. Den botaniske hagen i Uppsala ble opprinnelig konstruert av Olof Rudbeck den eldre som en botanisk hage av medisinske vekster. Her kunne studenter ved medisinstudiet bli kjent med plantene og bli kjent med nye, spennende vekster. Allerede på 1600-tallet ble hagen regnet som en av Europas fremste botaniske hager. Mot slutten av århundret hadde de 1800 forskjellige vekster, blant annet Svergies første dyrkede poteter som vi kjenner til. I 1702 brant det i Uppsala, og hagen ble svært skadet i brannen. Universitetet hadde ikke nok midler til å bygge opp igjen hagen på det tidspunktet, og den ble stående i forfall.

Hagen i henhold til Rudbecks tegning, hentet fra wikipedia.
Etiketter:
Botanisk hage,
Carl von Linné,
Formklipping,
Gran,
Hekk,
Inndeling,
Iris,
Linné,
Olof Rudbeck,
Paeonia,
Sverige,
Uppsala
søndag 16. juni 2013
Parkvandring i Enköping, Sverige, 04.06.13
Avgangsklassen for gartnere 2013 har vært på klassetur i Sverige. Vi hadde hørt mye om at Enköping er kjent som en "staudeby". Med det menes at byen har store beplantninger med stauder som hovedfokus framfor sommerblomster. Du finner selvsagt også sommerblomster i byen, men det er staudene som har overtatt som førstevalg. Fra å ha benyttet seg av nesten utelukkende trær, busker og sommerblomster, ble det gjort omfattende arbeid for å skape grønne omgivelser som kostet mindre over et langtidsperspektiv, ville føre turisme til byen og som ville gi beboerne i byen og de som benyttet seg av parkene små lommer hvor de kunne slappe av. Og det er nettopp det man finner mye av i Enköping: Lommeparker. Eller som det heter på svensk: Fickparker. Det finnes mer å lese om parkene i Enköping her. Enköping ligger i herdighetssone 3.
Etiketter:
Bladlilje,
Enköping,
Humleblomst,
Klatreplante,
Lammeøre,
Piet Oudolf,
Samplanting,
Staude,
Storkenebb,
Sverige
fredag 14. juni 2013
Spinnmøll - en ubehagelig oppdagelse
Utenfor klassens hotell i Enköping, Sverige, oppdaget vi at et par store trær var totalt oppspist av larver av spinnmøll. Det ser ut som om trærne er dekket av spindelvel, men når man går nærmere ser man at det overalt er spunnet små nett som det ligger mengder med larver i. Dersom du sitter og spiser, har arachnofobi (frykt for edderkopper) eller har en svak mage bør du ikke se på de vedlagte bildene.
Stadsträdgården i Örebro, Sverige 03.06.13
I forbindelse med klassetur for avgangskullet i gartnerklassen var vi innom byparken i Örebro, Sverige (ofte skrevet som Ørebro på norsk). Parken ligger langs elva Svartån, har mange gode områder for barnefamilier og sin egen økologiske butikk. I 2004 ble den kåret til Sveriges vakreste park, og det er lett å forstå når man vandrer gjennom den. Man kan se egne områder dedikert til løse beplantinger, spiselige vekster, løkfelt, klipte hekker, veksthus, dammer osv. Det er mange som benytter seg av parken daglig, og den fungerer som sosial arena og sammenkomstområde for joggere, pikniker, konserter, soling, avslapning med mer. Her kan man lese mer om parken.
Under vårt besøk i parken så vi mange flotte sammenplantinger og løsninger. Her er noen av bildene jeg tok underveis:
På balkongene utenfor parken var det frodige beplantinger.
Etiketter:
Allium,
Geranium,
Hosta,
Iris,
Park,
Pergola,
Pion,
Pulmonaria,
Rhododendron,
Samplanting,
Sverige,
Tulipan,
Örebro
torsdag 13. juni 2013
Oppdatering nummer tre: Pallekarmene 12.06.13
Her kommer en ny oppdatering av pallekarmbeplantningen hos søsteren min. Prosjektet fikk en røff start med storm, øsende mengder vann og til og med hagl, men det er mye som har klart seg veldig bra. Reddikene har virkelig begynt å titte fram, og det er tydelig at gulrøttene også spirer nå. Som søsteren min påpekte, så står nok knutekålen litt tett inntil gulrøttene, for nå som de har vokst seg større, skygger de for gulrøttene. Krydderet ser ut til å komme veldig sakte, men det stemmer overens med krydderets voksehastighet her hos meg også. Jeg må uansett få tatt meg en tur ut dit igjen og så til de feltene hvor det er litt tomt.
Det er tydelig at det er frodig her! Blomstene er litt tregere enn grønnsakene, men de kommer seg, de også.
Etiketter:
Brytsukkerert,
Cosmos,
Grønnsakshage,
Kaliforniavalmue,
Knutekål,
Pallekarm,
Reddik,
Ringblomst,
Spiring,
Turbangresskar
søndag 9. juni 2013
Oppdatering nummer to: Pallekarmene 07.06.13
Jeg har fått nye bilder tilsendt av søsteren min!
Det er mye som spirer bra, men jeg merket meg at det er litt tomt et par steder. Det kan være jeg må dra ut dit en tur og så på nytt igjen der det er glissent. Uansett må jeg få tatt meg en tur og se hvordan det går med alle plantene!
Det er tydelig at det er masse som har spirt!
Etiketter:
Espalier,
Grønnsakshage,
Kaliforniavalmue,
Knutekål,
Pallekarm,
Reddik,
Spiring,
Turbangresskar
søndag 2. juni 2013
Oppdatering: Pallekarmbeplanting etter stormen
Jeg har nå fått tilsendt bilder fra søsteren min. Resultatet kan ses nedenfor.
Oversiktsbilde fra den blomstrende siden.
Etiketter:
Brytsukkerert,
Grønnsakshage,
Kaliforniavalmue,
Knutekål,
Pallekarm,
Reddik,
Ringblomst,
Spiring,
Stemor
lørdag 1. juni 2013
Hvordan lage minigrønnsakshage med pallekarmer
20. mai var jeg hos min søster i Sørumsand for å sette sammen to bed ved hjelp av pallekarmer. I det ene bedet skulle det være grønnsaker og krydder, i det andre skulle det være blomster, hvorav noen er spiselige.
Nedenfor følger en bildeserie av hvordan jeg gjennomførte arbeidet, samt beskrivelser av hva som er gjort:
Etiketter:
Blomkarse,
Brytsukkerert,
Cosmos,
Espalier,
Gressløk,
Grønnsakshage,
Gulrot,
Kaliforniavalmue,
Knutekål,
Oregano,
Pallekarm,
Pyntekorg,
Reddik,
Ringblomst,
Timian,
Turbangresskar,
Zinnia 'Red Spider'
Abonner på:
Innlegg (Atom)