Akkurat som med den spiselige kassen, var det noen lyspunkt og noen triste elementer i blomsterkassen.
For det første var det ikke alt som spirte. Blomkarsen kom aldri (sannsynligvis en kombinasjon av regnstormen og litt dårlig lystilgang). Det var meningen at den skulle få blomstre tidlig og vokse oppover espalieret ("tipien") vi lagde av pinner bundet sammen på toppen, med klatretråder nedover seg. Da disse aldri kom, ble det ikke mye som skjedde i tipien, men den er jo dekorativ i seg selv.
Zinniaen kom veldig sent, og det var bare noen få av frøene som spirte. Det var veldig trist, for den viste seg å bli en av min søsters favoritter! Slik ser Zinnia 'Red Spider' ut. Jeg har dessverre ingen egne bilder av de vi dyrket selv.
Pyntekorgen (Cosmos) gikk det greit med, men den ble ingen favoritt. Den holdt dårlig i vaser, og passer derfor mindre bra for min søster. Det samme opplevde hun med både ringblomstene og kaliforniavalmuene, selv om de var hakket bedre. Her er et bilde min kjære søster sendte meg på snapchat noen dager etter å ha vært en tur i hagen:
Kaliforniavalmue er virkelig en nydelig blomst! Man ser at ringblomsten taper seg ganske raskt, men fargene er likevel slående. (Min søster er glad i oransje, dersom det ikke var tydelig fra før av!)
Erfaringene som tas med til neste år er at dersom kaliforniavalmuene overlever vinteren (noe de bør), vil de bli flyttet til et bed eller en krukke. Der kan de lyse opp bedre og være mer synlige. De ble dessuten sådd for tett, men det er noe som ble gjort fordi jeg var usikker på spireevnen. Ringblomstene har sannsynligvis fått sluppet en del frø, men eventuelle spirer flyttes over i den kassen som i 2013 har fungert som grønnsakskasse (se del 1 av Erfaringer fra grønnsakshagen 2013). Det samme gjelder Zinniaen, dersom det kommer noen spirer av den.
Vi prøver igjen på blomkarse, og håper at den spirer denne gang. Det er i utgangspunktet en veldig enkel plante, så det at den ikke spirte, overrasket meg veldig. I tillegg vil jeg prøve å finne noen planter som passer som snittblomster. Fargepaletten er utvidet noe, så jeg har tenkt til å forsøke meg på noen planter i grønne og hvite sjatteringer. Mange planter har nydelig bladverk i spennende farger, og forhåpentligvis kan jeg finne noen som passer godt med de andre fargene i pallekarmen. Fargemessig passer for eksempel grønnskjell (Molucella laevis) inn. Spragle (Coleus) finnes i mange spennende bladfarger, og av hvite planter er det masse å velge i.
Jeg gleder meg til å finne ut mer om planter som er godt egnet til snitt! I utgangspunktet er det meningen å ha mest mulig ettårige planter i kassen (sommerblomster), men det kan godt være at jeg lar meg inspirere av denne artikkelen fra Better Homes and Gardens. Jeg vil også ta en titt på utvalget av planter hos Blomsterhagen på Abildsø. Dette er et flott, lite firma som tilbyr økologisk dyrkede snittblomster i nydelige buketter og oppsatser. De tilbyr også omvisning i blomsterhagen sin, samt kurs i blomsterbinding. Kanskje jeg skal ta meg et kurs der selv etterhvert?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar