mandag 27. januar 2014

Hva kan man gjøre i januar?

Januar er for meg en tid for å våkne opp og begynne å tenke på hva jeg skal så i år. Forberedelsene er viktige, og ikke minst koselige! På forhånd har jeg kjøpt frø både på nett og over disk, og som vanlig har jeg altfor mange frø til at jeg får sådd alle.

I januar er det fremdeles vinter ute, noe som betyr at utetemperaturen ikke tillater dyrking utendørs, samt at vi har en mangel på lys. Derfor er det nå snakk om forkultivering (forkultivering er når vi sår planter innendørs sånn at de er klare for utplanting på et senere tidspunkt). Det finnes mange planter som kan forkultiveres, men siden vi fremdeles skriver januar er det ikke så mange planter jeg har planer om å så nå.

Før vi kommer så langt som å så frø må vi gjøre litt forarbeid. Jeg har et drivskap (minidrivhus i form av et skap med lem på toppen) på balkongen, og etter at fjorårets planter var visnet plasserte jeg en del utstyr der for lagring. Resten ble plassert i kjellerboden.


Nå er utstyr til oppstart tatt inn og opp, og jeg har først og fremst vasket utstyret som skal tas i bruk. Potter, beholdere og redskap må rengjøres slik at ikke eventuelle soppsporer osv fra i fjor skal kunne ødelegge for årets frø. 


Man trenger ikke kjøpe drøssevis med potter når man skal så de første små frøene, ei heller minidrivhus - bokser til cherrytomater eller druer fungerer ypperlig til dette! Det viktigste er bare at boksene har hull i bunnen. Om de ikke har det fra før av kan man stikke hull med en syl eller liknende. Dette er for at frøene ikke skal stå i helt våt jord.

Nylig utpakket, men ikke helt påkoblet sett med lys og varme. Lyset benyttet jeg meg av i fjor også, men varmematten ble liggende i forpakningen ettersom forsendelsen ankom for sent til at den var særlig brukbar. I år, derimot, er det tid til å ta den i bruk! Varmematten skal ligge flatt under potter, minidrivhus osv for å fremme spiring. Den varmer jorda opp til ca 25 grader. Vær obs på at noen frø ikke vil ha det så varmt når de skal spire!
Etter spiring tar jeg bort varmematten og lar frøene stå direkte på benkeplaten. Den har en mye mer avkjølt overflate enn resten av rommet, så jeg håper den vil gi optimale forhold for de små spirenes videre vekst.

Nylig vært og shoppet! Kattegress skal prøves ut, for noen venner av meg har katter. Håper det faller i smak! Frøkatalogen fra Nelson ble også tatt med hjem. Gleder meg til å ta en titt i den, håper bare jeg klarer å styre meg!

Når man sår frø er det viktig å ikke bruke jord som inneholder masse næring. Dette er fordi de første spirene kan svis og dø dersom konsentrasjonen er for høy. Derfor bruker man heller så- og kaktusjord, som for eksempel denne fra Weibull. 

Bland jorden med perlite for bedre jordstruktur. Perlite er vulkansk stein som har blitt varmet opp slik at den utvider seg. I den utvidede tilstanden har steinen gode egenskaper som å tilføre luft i jorda, samtidig som kornene gir jorda bedre struktur for røttene. Perlite er også overraskende lett, og kan minne veldig om isopor.
Når frøene er sådd, er det lurt å dekke med et tynt lag sand eller vermiculite. Vermiculite er også et mineral som utvider seg ved oppvarming, men den har mye mindre størrelse på kornene, og materialet ser litt ut som sagflis. Man kan også velge å bare kjøpe vermiculite for å blande inn i jorda, men jeg synes selv at perlite er bedre for jordas struktur, mens vermiculite gjør seg godt på toppen. Ettersom det er såpass lett, risikerer heller ikke de skjøre spirene å brekke like lett som når det er sand på toppen.

Når frøene har spirt og vi har fått to frøblader, kan vi begynne å tilføre litt svak næring. Jeg er fan av produkter som er mest mulig naturlige, spesielt fordi jeg har en del spiselige planter. Derfor bruker jeg denne. På bildet ses én av flaskestørrelsene på flytende næring som blandes med vann. Pass på så du ikke treffer bladene, det kan gi sviskader! Ellers finnes også gjødselpinner fra Bio Bact. Jeg bruker gjødselpinner i pottene på balkongen i tillegg til flytende næring. 

Når man sår er noe av det viktigste man gjør å merke pottene! Små frøplanter kan være temmelig vanskelige å skille fra hverandre, spesielt dersom de er av samme eller liknende familier. Det finnes mange typer merkepinner, både i plast, tre og metall. På Søstrene Grene fant jeg forøvrig små tavler med medfølgende kritt, er spent på om krittet overlever vanningen min!

Gamle frø kan også brukes, de vil bare ha en lavere spireprosent (sjanse for å spire) enn den oppgitte spireprosenten på pakken. Oppbevar gjerne frøposene i kjøleskap, om mulig. Jeg har kjøpte frøposer i romtemperatur selv, og det har gått helt fint. Frøposer jeg har laget med selvsankede frø har fått ligge i kjøleskapet for å sikre "avkommet" litt bedre.

Verktøy som kan være praktisk både når man sår og når man prikler (potter om små spirer over i enkeltpotter). Det øverste verktøyet gjør det lettere å håndtere spiren på en måte som skal hindre at den skades, mens det nederste brukes til å lage plantehull og bedømme dybden på hullene. 

Denne lille rakkeren kjøpte jeg i Sverige i sommer! Det er rett og slett en tut med dyse på, og den kan skrus på en hvilken som helst vanlig flaske. Praktisk! Dyser gir en mer skånsom vannstrøm enn vanlige helletuter som mange kanner har. Tommelen opp for denne!

Dette er et verktøy for å så frø. Man putter frø inni boksen og justerer åpningen inn mot "helletuten" slik at åpningen tilsvarer frøenes størrelse i henhold til hvordan vi sår. Skal vi breiså, trenger vi ikke like lite hull som enkeltsåing. Det er mer vanlig å bruke såboksen utendørs enn innendørs, selvsagt, men jeg tenkte det passet fint å nevne den nå.

Her er noen av frøene jeg har samlet selv de siste par årene! Vi har lært å lage frøposer på skolen, og de kan lages av hva enn du har tilgjengelig av papir. Noen av posene er laget av f.eks. deler av en kvittering og av en post-it. Trikset er å skrive på FØR man heller nedi frøene! Lett å glemme, hehe. 

Nå som alt er gjort klart er det bare å sette igang i morgen! Da skal det i alle fall sås forskjellige typer chili, og jeg regner også med å så litt forskjellige kryddervekster. Om det blir noen blomster får jeg se i morgen. Håper bare jeg klarer å begrense meg i mengden frø som blir sådd!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar